1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светулката е животното на 2019 г. в Швейцария

Светулката е животното на 2019 г. в Швейцария

Насекомите са застрашени от масовото използване на пестициди в селското стопанство и светлинното замърсяване

Светулката беше обявена за животно на 2019 година в Швейцария. С това природозащитната организация Про Натура иска да обърне внимание на изчезването на насекомите и призовава за мерки срещу този феномен.

В момента светулките не са застрашени от изчезване в Швейцария, но те и други насекоми са под заплаха от нарушените жизнени пространства, масовото използване на пестициди в селското стопанство и светлинното замърсяване, посочват от Про Натура. 30 хиляди от познатите в страната 36 хиляди вида животни са насекоми. Намаляването на тяхното разнообразие би имало фатални последствия за природата и човека, предупреждават еколозите.

През топли летни нощи светулките очароват със своя светлинен танц. Тогава те се намират в края на своя жизнен цикъл. Преди това всеки индивид е пракарал близо две години като ларва и се е хранил предимно с охлюви. Малките ларви издебват значително по-едрата си плячка и я убиват с отрова. Всяка ларва е в състояние да изяде един цял охлюв за ден-два.

Чак през лятото на третата година ларвите правят пашкул, от който се излюпват светулките каквито ги познаваме. Започва размножителният им период, през който женските излъчват светлина, с която привличат мъжките екземпляри. Този период продължава около две седмици, а след снасянето на яйцата възрастните умират.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.