1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тимерманс в България – посрещане и въпроси

Тимерманс в България – посрещане и въпроси

Между недоволните посрещачи фермери липсваха - Зелената сделка не ги ли притеснява?

Франс Тимерманс, зам.-председателят на ЕК, беше посрещнат у нас от протестиращи представители на синдикатите. Отговарящият за Зелената сделка пристигна, за да сложи едно рамо на правителството, което изпрати Плана за възстановяване и развитие в Брюксел.

Костеливият орех – както вече знаем, е срокът, в който трябва да затворим въглищните мини. Освен че посрещачите бяха една шепа хора, прави впечатление, че между тях липсваха земеделци. А селското стопанство ще си окачи тежък воденичен камък – множество екологични ограничения. Без да са ясни резултатите, т.е. последствията. „Който не е с мене, е против мене“ - думите на Исус се отнасяли за Спасението на човечеството. Та това е на пръв поглед разделителната линия между „осъзнатите“, природозащитниците и другите – невежите, безотговорни към бъдещето на планетата. Така изглеждат нещата на първо четене. Дали е така? Отговорът по-скоро клони към недоволството от революционния подход на ЕК. В кратки срокове, до 2050 г. да се постигне въглеродна неутралност в Европа. А още през следващия програмен период земеделци и животновъди трябва да изпълняват изисквания за драстично намаление на използваните торове, препарати за растителна защита и противомикробни лекарства, да ограничат емисиите от метан от животновъдните ферми, да пазят почвата от нитрати и т.н. Науката обаче няма адекватния отговор с какви нови технологии, иновации и препарати да се тръгне към целта. Администрацията ще бъде в тупик – време за подготовка няма. Европейските институции дават газ за изготвяне на НСП на страните- членки, за набелязване на екосхеми и т.н. Но те самите се помайват по отношение на очакваното законодателство. Нещата не опират до екоскептицизъм. Видно е от мнението на сериозни учени, банкери, политици, че Зелената сделка е неизпълнима за някои по-бедни страни в набелязаните срокове. Че дори и за отличниците. Екологичната революция е изригване на чувството за вина. Кой разумен човек иска да пие замърсена вода, да яде натъпкани с препарати зеленчуци или месо с антибиотици и Е-та. Но промяната не може да стане светкавично.

И така: съумяхме ли да направим свои съмишленици работещите в индустрията и потребителите? Отговорът става все по-ясен. Не! Фермерите се бунтуват от предстоящите екологични ограничения. Правителствата се опъват да затворят въглищните мини. Заради бързата зелена трансформация и липсата на убедителна алтернатива - както за ограничаване на безработицата, така също поради страха от липсата на равностойни енергийни заместители. Перките и соларните паркове? Несериозно звучи! Човечеството със здрав разум е стъписано от подкрепата на „гретенизма“ – произлиза от името на Грета Тунберг. За това пише Борислав Цеков от Центъра за нова Европа. Той твърди, че Зелената сделка е оръжие на глобалния елит. Защо други учени не опровергаят тезата? Да щадим природата – да, но дали няма да се препънем от бързане и липса на готовност?

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.