1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Учредяват съюз на овцевъдите в Европа през май

Учредяват съюз на овцевъдите в Европа през май

Браншовиците кандидатстват и с проект за уникална уеб платформа без аналог в света

Съюз на овцевъдите в Европа ще бъде учреден по време на Шестия национален събор на овцевъдите край Лясковец през месец май. Идеята е на Националната асоциация за развъждане на млечната овца в България. Браншовиците кандидатстват и с проект за уникална уеб платформа без аналог в света. 

До момента участие в Съюза на овцевъдите в Европа, който ще бъде учреден в средата на май  са потвърдили овцевъдни  асоциации от 12 държави. Ще членуват само съсловни организации, тоест без значение в направлението и дали държавата е член на Европейския съюз или не е - това е важно да го отбележа, защото аз не се ограничавам с членството в ЕС, Европа е континент, а не политическа структура!“, коментира Симеон Караколев -  председател на НАРМБ

Председателя на Националната асоциация на овцевъдите у нас заяви още, че тази седмица министърът на земеделието трябва да сформира работна група, която да отмени ограниченията за овцевъдите по Наредба 26. „Ако падне тази наредба, защото ние имаме достатъчни основания да смятаме че тя ще падне, тогава ще останат условията, които са действали за 2015 и 2016“, каза Караколев. 

Тази година  между 12 и 14 май за Националния събора на овцевъдите край Петропавловския манастир в Лясковец отново се очаква да пристигнат представители на бранша от над десет държави.„Общо всички като изложители, заедно с тези, които са за селскостопанска техника, ще бъдат над 300, в това число ви казвам- занаятчии, техника, животни“, обясни Симеон Караколев.

Програмата на събора  включва и изложения на кучета и коне, състезания, екопродукти от овче и козе мляко, кулинарни щандове, музейни експозиции, народни борби и фермерски пазар. Освен конкурси за детски рисунки  ще има и гергьовденско надиграване за непрофесионални фолклорни клубове.

Автори: Мирела Дончева и Ана Минева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.