1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Украйна с рекордна зърнена реколта

Украйна с рекордна зърнена реколта

Тази година най-голям дял се пада на царевицата

През 2018 година украинските фермери са прибрали рекордна зърнена реколта. След 61 милиона тона през миналата година, през настоящата количеството е нараснало до 70 милиона тона.

Досегашният рекорд беше постигнат през 2016-та с 66 милиона тона, сочат данните на статистиката. Тази година най-голям дял се пада на царевицата – 35,5 милиона тона, на второ място е пшеницата с малко над 24 милиона тона. Най-продуктивна е област Полтава с 6,4 милиона тона, следвана от Виница с 6,1 и региона на град Черкаси с 4,8 милиона тона. Стопаните от Черкаска област могат да се похвалят обаче с най-добрите добиви – повече от 7 тона от хектар.

Благодарение на рекордната реколта, Украйна ще увеличи износа на зърно с 20 процента в сравнение с миналата година. През стопанската 2018/19-та за експорт са предвидени 47 милиона тона, посочват от агроведомството. Най-важните клиенти за украинско зърно през миналата година бяха Египет и Китай, внесли по 10 процента от украинските доставки. На трето място се нареди Испания със 7 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.