1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Германия дискутират да остане ли в сила намалената ставка на ДДС за храните

В Германия дискутират да остане ли в сила намалената ставка на ДДС за храните

Зелените изчисляват, че държавата губи 22 милиарда евро от храни, мляко и питейна вода

Да остане ли в сила намалената ставка на Данък добавена стойност за храните? Този въпрос отново се дискутира в Германия, тъй като държавата губи по 32 милиарда евро годишно.

Част от проблема е, че не винаги е ясно за кои продукти важи по-ниската ставка. Законът за ДДС е прекалено неясен и трябва да бъде преработен, смятат депутати от групата на Зелените в Бундестага.

В отговор на парламентарен въпрос на Зелените, от финансовото министерство в Берлин поясняват, че заради намаления данък за храни и напитки тази година в хазната ще влязат 32 милиарда евро по-малко, отколкото ако за всички стоки се прилага еднаква ставка. В момента за хранителните стоки тя е 7 процента, докато за повечето останали стоки и услуги е 19 на сто.

Зелените изчисляват, че държавата губи 22 милиарда евро от храни, мляко и питейна вода. В Германия чешмяната вода се облага със 7 процента, докато за бутилираните минерални води ДДС-то е 19 на сто. Бюджетът се лишава от други три милиарда евро заради намаленото ДДС върху вестници, списания, печатни книги и аудиокниги. Намалени ставки важат и за градския транспорт и хотелиерството, от които хазната губи 1,4 милиарда, а от продажбите на храна за домашни любимци загубата е в размер на 400 хиляди евро.

Зелените са на мнение, че тези намалени ставки водят до прекалено големи загуби, освен това усложняват и данъчното законодателство. „Не бива да субсидираме хотелските нощувки, нездравословните бързи храни и храните за домашните животни“, смятат от партията. Ако тези данъчни облекчения бъдат премахнати, държавата ще разполага с повече пари, с които да подпомогне хората с малки и средни доходи, твърдят Зелените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.