1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Във Франция започна делото за конското месо

Във Франция започна делото за конското месо

Скандалът избухна през 2013 година

Близо 6 години след скандала с недекларирано конско месо, влагано в говежда кайма във Франция, четирима души са изправени пред съд в Париж с обвинение в измама и организирана престъпна дейност.

На подсъдимата скамейка са двама служители на френска месопреработвателна компания, както и двама холандски търговци на месо. От първия ден на процеса стана ясно, че обвиняемите си прехвърлят взаимно отговорността за скандала, а защитата им ще е изградена върху тезата за "недоразумение".

В показанията си пред следствието бившият директор на месопреработвателната фирма твърди, че не е знаел за конското месо. Според него е имало пропуски при етикетирането на стоката, преработвана във фирмата. Според прокуратурата купувачът е трябвало да се усъмни заради ниската цена на доставената стока. За сделката обаче няма никакви доказателства –като договор, фактури или банкови документи. Търговците твърдят също така, че са изпълнили желанието на френския си клиент, който бил поръчал конско месо.

Холандският доставчик има полицейско досие в родината си. През 2012 година е осъден за продажба на конско месо, декларирано като халал-говеждо и изнесено за Франция.

Скандалът през 2013-та избухна, когато в замразена лазаня, продавана във Великобритания и Ирландия беше открито конско месо, необявено на етикетите. След това подобни продукти бяха открити и в много други европейски държави. Според потребителски организации общо 750 тона конско месо са дошли от Румъния. Прокуратурата сега твърди, че по време на сделките етикетите са сменени и румънските коне са се превърнали във френски говеда. С месото са били произведени 4,5 милиона порции готови храни, продадени в 13 европейски държави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.