1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Въвеждат по-строги еконорми в корабоплаването

Въвеждат по-строги еконорми в корабоплаването

От промените са засегнати около 70 хиляди кораба, които работят с мазут

От 1 януари 2020 година влиза в сила предписанието за максимум половин процент сяра в корабните горива. Решението беше взето още през 2016-та от Международната морска организация.

Много корабособственици до последно се надяваха срокът да бъде удължен, или да има преходен период, през който да преоборудват плавателните си съдове. В момента корабите можеха да ползват мазут с до 3,5 процента сяра, с изключение на защитени морски територии като Северно и Балтийско море, където допустимото съдържание на химичния елемент в горивото е 0,1 процента.

По данни на Международната морска организация от промените са засегнати около 70 хиляди кораба, които работят с мазут. Сред тях има над 5 хиляди контейнеровози, пренасящи огромни товари между континентите. За да спазят новите предписания, собствениците на плавателни съдове, имат три реалистични възможности – да преминат на корабен дизел, да инсталират допълнителни филтри на старите корабни двигатели, или да заменят двигателите с нови, задвижвани с природен газ. Най-лесно е преминаването на дизел, тъй като не изисква големи инвестиции. От Морската организация предполага, че това ще се случи при 90 процента от корабите.

Рискът за корабособствениците идва от цените на горивата. Заради засиленото търсене корабният дизел ще поскъпне, като експерти изчисляват, че разходите ще скочат със 150 до 250 долара на тон спрямо мазута. Това ще оскъпи превоза на един контейнер от Китай до Европа с около 200 долара, смятат анализаторите.

От втория вариант – вграждането на допълнителни филтри – ще се възползват предимно превозвачите на насипни товари, танкерите и пътническите кораби, прогнозират от Морската организация. Тези кораби ще продължат да ползват мазут, но ще го пречистват и ще връщат филтрираната сяра на сушата.

Най-скъпият, но и най-екологичният вариант е преминаването на природен газ. Преустройството на един голям контейнеровоз струва около 25 милиона долара, а корабът губи място за 400 контейнер

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.