1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Великобритания може да се откаже от Брекзит

Великобритания може да се откаже от Брекзит

Оттеглянето от взетото решение е съвместимо с конституционните предпоставки

Великобритания може сама да оттегли заявлението си за напускане на Европейския съюз и не се нуждае от съгласието на другите страни-членки. Това реши Европейският съд в Люксембург по повод БРЕКЗИТ.

Въпросът към европейските магистрати беше отправен от Върховният съд на Шотландия с искане за разяснение дали Лондон може да се откаже едностранно от намерението за Брекзит. Решението от Люксембург идва само ден преди насроченото за вторник гласуване в британския парламент, когато депутатите ще дадат вота си дали подкрепят договореното от Тереза Мей споразумение. Според повечето наблюдатели в момента, британският министър-председател няма нужното мнозинство.

На 29 март 2017-та правителството на Великобритания официално уведоми останалите държави в Европейският съюз, че иска да го напусне. С това започна двегодишната процедура по член 50 на Европейските договори, която трябва да приключи догодина на 29 март. Според Европейската комисия и Съвета на страните тази процедура може да се спре само с единодушно решение на всички страни-членки.

Магистратите смятат обаче, че оттеглянето от взетото решение за Брекзит е съвместимо с конституционните предпоставки във Великобритания. В такъв случай, Обединеното кралство остава член на Съюза при досегашните условия.

Наблюдатели в Лондон коментират, че решението на съда в Люксембург ще даде тласък на противниците на Брекзит, макар че през почивните дни Тереза Мей поде нова инициатива, за да убеди депутатите да гласуват за нейния план. Ако при гласуването планът не получи нужната подкрепа, Мей ще трябва или да насрочи нов вот, или да прибегне до т. н. "план Бе". При него Обединеното кралство няма да напусне вътрешния европейски пазар и митническия съюз. В крайна сметка може да се стигне и до нов референдум, или дори до отказ от Брекзит, коментират експертите от двете страни на Ламанша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.