1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Все още няма Закон за земята в Украйна

Все още няма Закон за земята в Украйна

Властите в Киев вече два пъти отхвърлят исканията за внасяне на нов законопроект

Украинското правителство все още не е внесло законопроект за правилата за търговията със земеделски площи в страната. През декември парламентът в Киев гласува решение, с което задължи кабинета да внесе такъв закон най-късно до 1 март тази година.

Гражданското движение "За отмяна на мораториума за продажбата на земеделска земя" остро критикува правителството за нежеланието му да внесе яснота по въпроса. В момента мораториумът забранява прехвърляне на земя на други собственици.

От движението напомнят, че властите в Киев вече два пъти отхвърлят исканията за внасяне на нов законопроект, който да регулира пазара на земята, без да бъдат посочени конкретни причини за бездействието на правителството.

Мораториумът е в сила вече 16 години, макар че беше въведен като временна мярка, а отмяната му беше обещавана от властите няколко пъти. Мненията в Украйна са силно поляризирани по въпроса, тъй като мнозина се опасяват, че земите ще бъдат разпродадени на спекулативно ниски цени и след това ще се концентрират в ръцете на малко на брой конгломерати. При първата реформа на поземлените отношения, след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век, украинските колхози бяха разбити, а земята разпределена между техните членове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.