1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Задължително обявяване на произхода на суровините в преработените храни въвежда френското правителство

Задължително обявяване на произхода на суровините в преработените храни въвежда френското правителство

От Европейското сдружение на млечната индустрия вече изразиха остра критика

Задължително обявяване на произхода на суровините в преработените храни въвежда френското правителство. Земеделският министър Стефан льо Фол обяви, че предписанието влиза в сила от 1 януари 2017-та, след като Европейската комисия даде зелена светлина за инициативата на Париж.

Новите етикети ще важат първоначално за срок от две години, съобщи льо Фол. През това време ще се тества как се приема това от потребители, производители и преработватели. Правителството се надява по този начин да повиши продажбите на френските земеделски продукти и така да помогне на фермерите в страната, страдащи от ниските изкупни цени.

От 2017-та етикетите трябва да съдържат информация за произхода на млякото и месото във всички преработени продукти, в това число сирена и колбаси. От Европейското сдружение на млечната индустрия вече изразиха остра критика. От инициативата щели да пострадат мандрите в граничните региони, които си доставят млякото от различни държави. Задължителното обявяване на произхода на суровината щяло да ги изправи пред нерешими проблеми. От Сдружението също така се съмняват, че двегодишният експеримент на Франция ще остане изолиран случай. Към идеята можело да се присъединят Италия и други страни-членки. Задължителното етикетиране щяло да се окаже огромна пречка за свободния пазар в Европейския съюз, смятат браншовиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.