1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заключителна пресконференция по проект „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000”

Заключителна пресконференция по проект „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000”

Беше представена концепция за подаване на проектно предложение за надграждане и мултиплициране на постигнатите резултати

На 16.06.2015 г., в зала 400 на МЗХ, в гр. София, се проведе заключителната пресконференция и последното - седмо заседание на Управителния съвет на проект LIFE10 NAT/BG/000146 „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000” по Програма LIFE+, по който Изпълнителна агенция по горите е асоцииран бенефициент. Координиращ бенефициент по проекта е ГСС София, a другия асоцииран бенефициент е  Сдружение „Инициативна група „Витоша“. Заключителната пресконференция по проекта за запознаване на медиите с резултатите от изпълнението му е в изпълнение на  изискванията на дейност Д4 „Провеждане на пресконференции и работа с медиите“, а заседанието на УС е в изпълнение на Дейност Е2 „Мониторинг“, за които ИАГ е отговорна, солидарно с останалите бенефициенти.

В пресконференцията взеха участие представители на медиите, членовете на Управителния съвет на проекта и служители на ИАГ. Пресконференцията беше официално открита от инж. Красимир Каменов- зам. изпълнителен директор на ИАГ и Директор на проекта, като в словото си той подчерта значението на горите в България за биологичното разнообразие и защитените зони по Натура 2000, както и за важността на изпълнените основни дейности по проекта. По време на пресконференцията,  г-н Теодор Тодоров - координатор на проекта, направи презентация с по-важните конкретни резултати от  реализацията на проекта. По време на дискусията провела се след презентацията, въпроси относно изпълнението на конкретни дейности и съответните резултати от тях зададоха членове на УС и служители на ИАГ, съответно г-н Юлиян Спиров, инж. Деян Стойнев, инж. Мартин Тодоров  и д-р Деница Пандева. На въпросите изчерпателно отговориха д-р Любчо Тричков, инж. Свилена Божинова, г-н Теодор Тодоров.  

Втората част от събитието включваше провеждане на последното – седмо заседание на Управителния съвет  на проекта. В изпълнение на предварително съгласуваната за провеждането му програма, членовете на УС бяха в детайли запознати с: резултатите по проекта, възникналите трудности и проблеми при изпълнението му, оставащите  дейности, финансовото отчитане на последните изпълнени и на оставащите дейности и др. Освен това, беше обсъден и въпросът с актуване на собствеността на сградата на Генната банка на Горската семеконтролна станция, като бяха набелязани предстоящите мероприятия за довършване на действията по прехвърлянето. 

По време на заседанието бе представена и концепция за подаване на проектно предложение за надграждане и мултиплициране на постигнатите резултати от настоящия проект, което да бъде разработено от работна група и внесено при следващо набиране на проектни предложения по програма LIFE. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.