1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Законът за земите – пак в Парламента

Законът за земите – пак в Парламента

Една от целите на промяната бе да се прекрати възможността офшорни фирми да изкупуват земята на България

Глобите за чуждестранни търговски дружества, които притежават земя у нас да бъдат отложени във времето, такъв  законопроект е внесъл председателя на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен Христов. Той предлага, вместо 1 май, срокът да бъде променен на 1 октомври.

С измененията в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приети от Народното събрание в средата на февруари, българските депутати приеха да се налага имуществена санкция от 100 лева на всеки декар земеделска земя, притежавана от чужди фирми. Една от целите на промяната бе да се прекрати възможността офшорни фирми да изкупуват земята на България.

Народните представители дадоха 3-месечен срок на дружествата, които имат такава собственост да я продадат, като след този срок имуществената санкция скача 3 пъти. Припомняме, че организациите на бизнеса се противопоставиха на законовите промени, като обясниха, че търговските дружества биха се превърнали в нарушители, дори само една тяхна акция да е притежавана от чуждестранно дружество. В същото време и Европейската комисия стартира процедура срещу България. Според експертите й, приетите норми могат да се считат за ограничаващи свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на правото на Европейския съюз.

Автор: Ангел Трайков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.