1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Явор Гечев: Новата ПРСР ще заработи през септември

Зам.-министър Явор Гечев: Новата ПРСР ще заработи през септември

Снимка:

Фермерите няма да загубят годината за подпомагане

Новата Програма за развитие на селските райони реално ще заработи през септември, но и преди това по някои мерки ще може да се кандидатства. По този начин фермерите няма да загубят годината за подпомагане. Това обясни в Пловдив заместник-министърът на земеделието Явор Гечев в Пловдив, където се откри традиционното изложение АГРА 2014.

Той посочи, че една от тези мерки е "Млад фермер", която ще бъде отворена през юни, а така също и мярката за трайните насаждения, съобщи БТА. Гечев увери, че наредбата за разглеждане на проектите по програмата за млади фермери се преработва детайлно, за да не се допускат симулативни проекти, по които кандидати получават финансиране, но после не развиват дейност.

Земеделският министър Димитър Греков коментира, че новата програма ще помогне за общото развитие на българското земеделие и ще стимулира отрасли, които останаха назад през последните 23 години. По думите му програмата ще подкрепи производството на зеленчуци, трайните насаждения и животновъдството, като договорената за тях обвързана подкрепа от 13 на сто тази година ще се изпълни наполовина.

Общият бюджет на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 -2020 г. е 2.84 млрд. евро, което е намаление с около 400 млн. евро спрямо предходния период.

Най-много средства в абсолютна стойност са предвидени за мерките: "Инвестиции в материални активи" - 753 млн. евро, "Основни услуги и обновление на селата и селските райони" - 630 млн. евро, "Плащания за региони, изправени пред природни и други специфични ограничения" - 297 млн. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.