1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Запазва се тенденцията към понижение или задържане на речните нива

Запазва се тенденцията към понижение или задържане на речните нива

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес ще бъде без валежи. В сряда на изолирани места, главно в планинските райони в северозападната половина от страната, ще превали краткотраен дъжд. Количества - между 1 и 5 л/кв.м. В четвъртък на отделни места в северозападната половина от страната ще превали - с количества между 1 и 5 л/кв.м, локално до около 10 л/кв.м.

През денонощието от 8.00 ч. на 14 август до 8.00 ч. на 15 август водните нива на наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без съществени изменения. Повишения, в резултат на оттичане и работа на хидротехнически съоръжения, са отчетени в Източнобеломорския басейн, във водосборите на реките Марица и Арда.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Над праговете за високи води са водните количества в горното течение на р. Марица при с. Радуил (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -11 см до +8 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -4 см до +5 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -10 см до +13 см. Регистрираните изменения от -17/+31 см на р. Марица при гр. Пазарджик, са от дейността на хидротехнически съоръжения;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -7 см до +7 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите два дни водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 16, 17 и 18 август ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Водните количества за 16, 17 и 18 август ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Водните количества в долното течение на реката на 16, 17, 18 и 19 август ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите два дни водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите два дни водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.