1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започнаха дейностите по проект за устойчиво управление на Национален парк „Рила“

Започнаха дейностите по проект за устойчиво управление на Национален парк „Рила“

Финансирането е от Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г."

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ дадоха официален старт на строително-рехабилитационните дейности по проект BG16M1OP002-3.007-0002 „Устойчиво управление на Национален парк Рила II-ра фаза“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”.

Официалната церемония „Първа копка“ и водосвет се проведе на 3 септември в района на Контролно-информационен пункт Нехтеница  (над хижа Трещеник).

Заместник-министър Красимир Живков подчерта в приветственото си слово  социалната и икономическата значимост на проекта. „Национален парк „Рила“, със своята характеристика, уникално географско място, културно наследство и гостоприемни хора дава възможност да се развива природосъобразният туризъм и населените места“, заяви той и допълни,  че проектът е за всички, които посещават парка, и ще допринесе за подобряването на стопанисването и работата на служителите, които са пазителите на това национално богатство.

Директорът на Дирекция Национален парк „Рила“ Красимир Андонов също поздрави присъстващите. „Надявам се след 3 години да сме постигнали много добър ефект както по отношение на Националния парк, така и по отношение на Защитена зона „Рила“, каза той и уточни, че дейностите по проекта са обвързани с опазването на много ценни видове като балканската дива коза, иглолистните горски местообитания, които обхващат почти 95% от територията на парка, както и с борбата с бракониерството. „По този начин ще може да имаме едни стабилни популации, да нямаме ерозия и да управляваме успешно туристическия поток“, каза още директорът на парка.

Общата стойност на проекта е близо 12 млн. лв., от които близо 10, 2 млн. лв. европейско финансиране, а 1,8 млн. лв. - национално съфинансиране от държавния бюджет.

В събитието взеха участие и ръководителят на проекта д-р Стефан Кирилов, който представи дейностите по него, както и инж. Цветанка Ценова – ръководител на екип ТП по проекта, представител на фирмата-изпълнител на дейността.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.