1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започва разяснителна кампания сред ловците за африканска чума по дивите свине

Започва разяснителна кампания сред ловците за африканска чума по дивите свине

Събитията ще се извършват по график

Представители на Изпълнителна агенция по горите и държавните горски предприятия ще проведат срещи с председателите на ловните дружинки в цялата страна. Решението бе взето след проведена среща на изпълнителния директор на ИАГ, инж. Григор Гогов с председателите на НЛРС – „Съюз на ловците и риболовците“ и „Български ловно-рибарски съюз“.

„Болестта не е открита у нас, но са констатирани огнища на заразата на границата с Румъния, окръг Тулча, затова акцентът трябва да е върху превантивните мерки. Започваме масирана информационна кампания, която включва и постоянно организиране на срещи с председателите и ръководителите на всички ловни сдружения, на които те да бъдат запознавани с актуалната епизоотична обстановка по отношение АЧС, както и с риска от проникване и разпространение на болестта на територията на Р България“, заяви инж. Гогов по време на срещата.

„Събитията ще се извършват по график и тяхната цел е мерките за превенцията на африканската чума по дивите свине да достигне до членовете на ловните дружинки в цялата страна и изпълнението им да започне максимално бързо“, подчерта инж. Гогов.

Кампанията вече стартира на територията на Регионална дирекция по горите – Варна, община Генерал Тошево. Директорът на Регионалната дирекция - инж. Тодор Гичев и директорът на Североизточно държавно предприятие – инж. Веселин Нинов се срещнаха с над 30 председатели на ловни дружини от Сдружение „хан Телериг 2010“ и Сдружение „Дружество на ловците и риболовците-Генерал Тошево“.

По време на дискусиите ловците изразиха готовност за съдействие и планираха срещи за уточняване на детайли за изпълнение на мерките за ограничаване и недопускане на болестта на наша територия.
Във форума взеха участие и кметът и зам.-кметът на общината Генерал Тошево, директорът и зам.-директорът на ДГС-Генерал Тошево, както и официалният ветеринарен лекар на общината.
На 22 юни подобна среща ще се проведе с ловните сдружения в района на ДГС Балчик.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.