1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зелените в Германия искат депозит за многократни чаши

Зелените в Германия искат депозит за многократни чаши

Природозащитниците критикуват кабинета на Ангела Меркел

Нова идея в борбата с отпадъците лансират Зелените в Германия. Те настояват да се въведе система на депозит. Инициативата ще обхване чашите за кафе за многократна употреба.

"Федералното правителство трябва да сложи край на чашите от картон и пластмаса, които съставят голяма част от натрупаните отпадъци. Затова още през тази година се нуждаем от всеобхватна система с чаши за многократна употреба, за които потребителят да плаща депозит", се казва в изявление на групата на Зелените в Бундестага.

Природозащитниците критикуват кабинета на Ангела Меркел, че не бърза да осъществи европейския регламент за намаляване на използването на еднократни предмети. От отговор на министерството на околната среда на парламентарно питане става ясно, че това ще стане едва след две години. "Чашата за еднократна употреба символизира лудостта с боклуците в Германия", коментира шефът на парламентарната група на Зелените. Той отправи и апел към избирателите на неговата партия да преосмислят консуматорското си поведение в тази насока, тъй като именно младите и добре печелещите, гласуващи за повече екология, са най-честите клиенти на веригите за кафе.

В момента партията на Зелените е във възход. Най-новата анкета показва, че те събират 27 процента от гласовете, повече от партията на Меркел.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.