1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Живко Живков: До края на годината ДФЗ ще изплати 1 млрд. лева

Живко Живков: До края на годината ДФЗ ще изплати 1 млрд. лева

735 млн. лв. са по схемите на директните плащания за Кампания 2018

Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати близо 1 млрд. лв. до края на годината. От тях 735 млн. лв. са по схемите на директните плащания за Кампания 2018, близо 100 млн. лв. по ПРСР 2014-2020, а до 10 декември ще тръгнат и средствата по първия транш за отстъпка от акциза на горивата. Първото плащане ще е около 73 млн. лв., а останалите ще се преведат в началото на следващата година. Общата сума е 84 млн. лв., като фермерите ще получат отстъпка от акциза за литър закупен газьол в размер на 0,38 лв. Ставката ще бъде определена от министъра на земеделието. Това каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков по време на Осмия национален семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Живков подчерта, че вече е преведен първия транш от общо 35 млн. лева по двете схеми – Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1), както по другата – за овце - майки и кози – майки. ДФ „Земеделие“ работи интензивно и всички плащания и тази година вървят ритмично, заяви Живков.

Изпълнителният директор на ДФЗ оповести, че през 2019 г. се очаква стартиране на Система за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ. Тя ще наследи действаща в момента „Система за индивидуална справка по директните плащания“ с цифровите географски данни за заявените парцели за подпомагане за кампаниите по директните плащания, файлове за изтегляне с графичните данни за парцелите, които са заявили за подпомагане, но ще бъде разширена с много допълнителни възможности.

Новата мрежа ще улесни и кореспонденцията между земеделските производители и фонда. Тя ще позволи да се подават електронно заявления за подпомагане и ще осигури непрекъснат достъп до тях. В разработената индивидуална за всеки кандидат среда, ще бъде осигурена възможност за визуализация на електронни документи, уведомления и географски данни. В публичната част на системата ще са налични регистри и справки, нормативни документи, калкулатори, както и специализирана географска карта.

ДФЗ изгражда СЕУ в отговор на необходимостта на земеделския отрасъл от модернизация и дигитализация и очакванията са всички приеми да заработят поетапно през системата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.