1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Първи национален семинар на производителите на трюфели в България

Първи национален семинар на производителите на трюфели в България

На 24 септември във Велико Търново ще се учреди сдружение на трюфеловъдите у нас

На 24 септември във Велико Търново на първи национален семинар се събират производителите на трюфели в България, съобщи Йово Йовчев, официален представител на световния лидер в производството на "трюфел дървета" Mycorrhizal Systems. Велико Търново е идеалното място да поставим началото на сдружение на трюфеловъдите в България, посочи Йовчев.

Пред вестник "Янтра днес" той обясни, че инвестицията в декар трюфели е около 2880 лв. Парите са за 160 едногодишни дръвчета - лешник или дъб, заразени с трюфелната гъба, а самата фиданка е по 18 лв. Най-важно е кандидат-инвеститорите предварително да са направили физикохимичен анализ на почвата, върху която планират да правят трюфелията. Алкалните почви са най-оптимални за отглеждане на трюфели. Варовиковите почви с Ph от 7,6 до 7,9 са най-подходящи. Теренът не трябва да бъде предразположен към наводнения и свободно отводнителните почви по принцип се считат за най-добри, посочи Йовчев.

Той обясни, че пълния си капацитет трюфелията постига на четвъртата-петата година от насаждението. Тогава печалбата от декар с трюфели може да стигне 20 000 лева, показват изчисленията на Йово Йовчев.

Световната пазарна конюнктура в областта на трюфелите показва, че търсенето е 10 пъти по-голямо от предлагането. Добивите  на диви трюфели намаляват с всяка изминала година, а култивирани трюфели не успяват да намалят цените. Белият трюфел достига до  4000 долара за един килограм, черният зимен трюфел надхвърля 1000 долара, а черният летен трюфел в момента се продава между 700 и 900 долара, посочи Йовчев.

Той заяви, че в България с посредничеството на английската фирма Mycorrhizal Systems вече има изградени 10 ферми, но не посочи местата им. По думите му компанията поема ангажимент за пазар на трюфелите, произведени в България.

Периодът на събиране на летен трюфел е от юни до октомври, а при по-мека есен и до края ноември. През този период трюфелите се събират на седмична или двуседмична основа. Това отнема един ден седмично, ако се работи с обучени кучета. В зависимост от породата, цената на обучено куче за трюфели е около 5000 лева. Първоначално може да се наеме куче само за периода на събиране на трюфелите, посочи Йовчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.