1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Засилен интерес в Родопите към мярка 141 от ПРСР

Засилен интерес в Родопите към мярка 141 от ПРСР

От стартирането на мярката до момента са одобрени 170 проекта

Голям е интересът от страна на земеделските производители в Родопите към мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства”. Това каза директорът на Областна служба „Съвети в земеделието” Мариана Неделева, цитирана от Радио „Фокус”. От стартирането на мярката до момента са одобрени 170 проекта, като от началото на новата стопанска година те са 71.

Неделева припомни, че земеделските производители трябва да имат предвид, че тези, които не се регистрирани до момента няма как да кандидатстват, защото по наредба се изисква едномесечен срок от регистрацията като земеделски производител.

По думите на Неделева най-голям е интересът към трайните насаждения и най-вече орехи и лешници, като има и стопани, които са се ориентирали към зеленчукопроизводство – градински краставици и домати.

Зеленчуците изискват много повече грижи, поливни условия, торове, препарати, които трябва да бъдат синхронизирани и с Растителна защита към Областната дирекция по безопасност на храните, защото те са хората, които в годината на проверка издават становище, че стопанството им отговаря на съответните изисквания, поясни директорът на службата. Най-много проекти са подадени от община Доспат, следват Борино, Смолян и Златоград.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.