1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 120 сухоземни костенурки са спасени край Стара Загора

120 сухоземни костенурки са спасени край Стара Загора

Снимка:

Костенурките са защитен вид, вписани в Червения списък

120 сухоземни костенурки са били приети спешно в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, информира greenbalkans.org

Според ветеринарите в центъра, животните буквално са спасени от смърт, след като часове преди да бъдат продадени служители на РПУ Раковски са ги конфискували.

Костенурките са от двата вида, които се срещат у нас - шипоопашата и шипобедрена. И двата вида сухоземни костенурки са световно защитен вид, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Костенурките са били натоварени в три чувала и са открити съвсем случайно при рутинна проверка на кола на пътя от служителите на реда.

Няколко часа след това, съвместно с РИОСВ Пловдив, костенурките са прегледани, описани и настанени в Спасителния център на Зелени Балкани. Голяма част от животните са с висока степен на обезводняване, опаразитени и с тегло под нормата.

Междувременно в Пловдивския съд вече тече бързо производство срещу нарушителите. А до приключване на делото 120-те спасени, като по чудо, костенурки ще останат на отговорно пазене в Спасителния център.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.