1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 180 безстопанствени крави разбуниха страстите в Полша

180 безстопанствени крави разбуниха страстите в Полша

Eко-организации се застъпват за тях

Стадо от 180 безстопанствени крави разбуни страстите в Полша и предизвика намесата на най-висшите държавни органи. Докато ветеринарните власти искат да заколят животните, еко-организации се застъпват за тях.

От няколко дни селцето Дешчно в Западна Полша е на фокус на местните медии. Въпросното стадо се е настанило в покрайнините му, след като преди две години беше изоставено без надзор от своя собственик. Животните все по-често се разхождали из нивите на други фермери и стряскали деца и туристи, тръгнали на разходка. На хората им дошло до гуша и те подали сигнал в полицията срещу недобросъвестния стопанин.

Делото с обвинение в измъчване на животни приключи преди няколко седмици. Съдът отне правото на обвинявания да притежава селскостопански животни за три години, което развърза ръцете на местните власти да търсят решение за стадото. В средата на миналия месец бе взето решението, животните да бъдат пратени в кланица, а месото да се унищожи, тъй като кравите отдавна не били преглеждани от ветеринар и така представлявали опасност за други животни. В последствие земеделското министерство във Варшава отпусна за целта близо 90 хиляди евро, а кравите бяха събрани на заградена ливада.

Медиите в Полша разпространиха новината за необичайната съдба на стадото. От цялата страна заприиждаха предложения за осиновяване на отделни животни, за тях се застъпиха и редица еко-организации.

Темата стигна и до високите етажи на властта. Бившият премиер Ярослав Качински, председател на партия Право и справедливост, каза по държавната телевизия, че се е намесил с искането кравите да бъдат пощадени. В полза на стадото се изказа и полският президент Анджей Дуда. "Макар че европейските правила ни принуждават да умъртвим кравите, ние ще намерим друго решение. Стискаме палци за животните", написа той в Туитър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.