1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Био рали с магарешки каручки ще се проведе в Гурково

Био рали с магарешки каручки ще се проведе в Гурково

Идеята се ражда през 1971 година

Юбилейно 30-то био рали с магарешки каручки ще се проведе в Община Гурково на 5 септември.

Идеята се ражда през 1971 година в една квартира в София, където трима студенти от Гурково обещават на колежките си незабравими преживявания в  родния си град . Така  организират в Гурково  на 10 септември първото в света Био- рали. Те бързо печелят последователи и съмишленици.

За участие в био ралито има предварително записване.  По стара българска традиция каручката трябва да се  изрисува. Някои участници превръщат каручките си в космически кораби, вертолети, линейки, комбайни, пиратски кораби и др. Всеки според фантазията  и таланта си.

Магаретата се тренират преди самото състезание. Всички животни минават лекарски преглед – състояние на зъбите, сърдечна дейност, копита.

Над преварата е в няколко  дисциплини – най-добре украсена каручка, бързо впрягане и разпрягане, надбягване,  гола кушия и  дърпане с магарешки каручки за сила и издръжливост.

За най-добрите са предвидени награди. Първият в състезанието  кубик дървен материал за нова каручка. Останалите състезатели  вземат материални награди и парични премии.

За да се увековечи надпреварата е създаден  „Музей на магарето“. В него са изложени различни предмети,   в помощ на животното. Сред тях има експонати от 19 век. Фотоизложба с над 400 снимки разказва за Био- ралито от първото до последното издание. Има и магарешки каручки, участвали в състезанието, но вече излезли от употреба.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.