1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Бургаска фондация обучава първото в страната куче-терапевт

Бургаска фондация обучава първото в страната куче-терапевт

Снимка:

Животното ще помага за терапия на малки деца

Бургаската фондация “Апорт” обучава първото в страната куче-терапевт. То не е отгледано специално за целта, не е породисто и идва от приют. Това е малката Тами, която е спасена от варненската организация „Щастие за 4 лапички“ и отива във фондацията благодарение на "Zornica’s cats", съобщава burgas.dir.bg.

Тами е първото дипломирано куче-терапевт в България. Това е професия, която към момента няма кучешки аналог в страната.

Психоложката Елена Дросева и фондацията работят с Тами, като я правят помощник в своя център за психо и арт терапия “Другото място”, където първоначално ще помага в лечението на деца от 4 до 10 години, които имат страх от кучета, проблеми с комуникацията и други ментални проблеми, предава БНР.

През пролетта Тами ще бъде подарена на 9-годишно момче с Детска церебрална парализа (ДЦП). Има идея да се обучават още кучета от бургаския общински приют в помощ на хората.

Една от целите на фондацията е създаване на републикански център на територията на България, за професионална и обща дресура на животни (предимно кучета от приюти) и обучение на хора от всички възрасти с вродени или придобити физически или ментални увреждания за живот и работа с обучените животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.