1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Чуждестранни лектори за тайните на местните винени сортове на ВИНАРИЯ 2017

Чуждестранни лектори за тайните на местните винени сортове на ВИНАРИЯ 2017

Откритите дегустации са традиционна част от съпътстващата програма на събитието

Лектори от Франция, Италия, Гърция и Румъния ще разкрият тайните на различните винени сортове в рамките на ВИНАРИЯ 2017.

Френският дегустатор Пол Демелнер ще представи сортовото разнообразие на Европа и в частност на Средиземноморието. Като член на екипа на неправителствената организация "Wine Mosaic“ той ще разкрие дейността й, насочена към защита и промоция на оригинални сортове грозде от региона на Средиземноморието. Причината за създаването й е фактът, че стандартизацията на винените сортове грозде представлява заплаха за разнообразието им, тъй като около 30 основни винени сорта преобладават в около 70% от производството на Дионисиевата напитка в света. Идеята на Wine Mosaic е да създаде мрежа от изследователи и ампелографи, журналисти и блогъри, производители, дистрибутори и сомелиери, потребителите и любителите на виното и да им помогне да намерят необходимите средства и начини за продажба и насърчаване на консумацията на вина, направени от застрашени местни и исторически или традиционни сортове грозде. Лекцията на Пол Демелнер ще се проведе на 23.02.2017 г. от 14 часа в конферентната зала на 10-а палата на панаирния комплекс. След това Константинос Бакасиетас ще презентира потенциалът на гръцките и балканските винени сортове.

Барбара Скот ще представи метода Ghill-out като алтернатива на студената стабилизация. Скот е маркетингов директор на „Enartis“, която предлага съпътстващи материали за винарската промишленост и прилага цялостна система за качество, гарантираща чисти продукти в съответствие с новите тенденции в сектора. Лекцията на италианския специалист ще се състои от 11 часа на 24.02.2017 г. в 10-а палата.

Същия ден, 24 февруари, магистърът по енология и винен маркетинг Николета Дикова ще проведе майсторски клас „Винификация в амфора“. Събитието ще се състои в конферентната зала на 11-а палата от 11.30 часа и е резервирано само за технолози и винени професионалисти.

Сред лекторите на „Винария 2017“ е и Лаурентиу Хородник от Румъния. Той е основател на винения блог www.oenolog.ro, член на ADAR и основател на Vademecum Club. Хородник е част от журито на международния конкурс за вино в Букурещ. Още в първия ден на изложението, 22 февруари, Хородник ще представи вина от румънски местни сортове в конферентната зала на 10-а палата на Международен панаир Пловдив. 

Във втория ден на „Винария“ – 23.02.2017 г. в 11-а палата на панаирния комплекс посетителите ще имат възможност да дегустират наградените вина от Международния конкурс „Винария 2017“. Откритите дегустации са традиционна част от съпътстващата програма на "Винария" отпреди повече от 20 години.    

Организатори на събитията в програмата по повод 25-ата годишнина от създаване на международната специализирана изложба за лозарство и винарство „Винария“ са Националната лозаро-винарска камара и Съюзът на енолозите в България с подкрепата на Международен панаир Пловдив.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.