1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ден на ветеринаря

Ден на ветеринаря

На днешната дата през 1897 г. е приет Закона за санитарноветеринарната полиция

На 14 декември честваме Деня на ветеринаря – професионалния празник на всички ветеринарни специалисти. На днешния ден преди 118 години е приет първия закон за санитарно-ветеринарната полиция и поставя началото на ветеринарната дейност.

До Освобождението на България от турско робство в страната няма квалифицирани ветеринарни специалисти. Първи организатори на ветеринарната медицина в България са лекари от руската армия едва след 1878 г. Сред тях са имена като Иван Нейман, Иван Вознесенски, Ото Калнинг, Карл Расс и други.

Първият законодателен акт, с който се подсказва необходимостта от организирането на ветеринарна служба, е Временни правила за устройването на медицинско управление в България, утвърден на 11 февруари 1879 г. от Първото обикновено народно събрание.

По случай Деня на ветеринарния специалист министъра на земеделието и храните Десислава Танева пожела на всички държавни и частнопрактикуващи ветеринарни лекари в България да бъдат все така всеотдайни в науката за здравето на животните, която е пряко свързана с общественото здраве и безопасността на храните.

Поздравително съобщение изпрати и Националния съюз на говедовъдите в България. От организацията пожелаха "В най-скоро време да решите всички административни, организационни и законови проблеми и заедно да направим крачка напред по отношение развитието на говедовъдството. И не забравяйте хипократовите думи-при всички обстоятелства ще упражнявам моето изкуство с чистота и честност".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.