1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕК одобри "Българско розово масло" като ново защитено географско наименование

ЕК одобри "Българско розово масло" като ново защитено географско наименование

Наименованието ще бъде добавено в списъка на вече защитените над 1 200 европейски продукта

Европейската комисия одобри добавянето на нов български продукт в регистъра на защитените географски наименования. Това е "Българско розово масло".

Наименованието ще бъде добавено в списъка на вече защитените над 1 200 европейски продукта.

"Българско розово масло" е етерично масло, получено чрез дестилация на цветове от роза дамаскина. Качеството на българското розово масло се гарантира от изискването розовите цветове да бъдат обработени не по-късно от 10 – 12 часа, след като са откъснати. Около 3 500 кг розови цветове са необходими за получаването на 1 кг розово масло. Има и специални изисквания за брането на цветовете, което трябва да става от няколко часа преди зазоряване до ранните сутрешни часове, като се откъсват само отворени пъпки.

Специфичните отличителни качества на българското розово масло са богатият и траен аромат, бледият жълто-зелен цвят, балансираният състав от летливи вещества и въглеводороди. Химическите му характеристики са тясно свързани с географските особености на района и го отличават от розовите масла, произвеждани в други части на света.

 Роза дамаскина традиционно се отглежда в Розовата долина в Централна България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.