1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Франция прехвърля средства от директните плащания към Втория стълб на ОСП

Франция прехвърля средства от директните плащания към Втория стълб на ОСП

Директните плащания ще бъдат намелени с 4,2 процента

Франция започва да прехвърля средства от директните плащания към Втория стълб на Общата селскостопанска политика, обяви новият земеделски министър Стефáн Травер в Париж. Намерението на френското правителство за преразпределението на средствата вече е представено пред Европейската комисия, след консултации между агроведомството и земеделски организации в страната.

По думите на министъра директните плащания ще бъдат намелени с 4,2 процента, а парите ще бъдат предоставени за развитие на селските райони. Средствата ще бъдат използвани за погасяване на сметки, оставени от предишния министър Стефáн льо Фол. В агроведомството има заявления за разглеждане по Втори стълб на стойност над 850 милиона евро, за които обаче в националния бюджет няма средства. Затова идеята е тази финансов дефицит да бъде премахнат до 2020 година чрез преразпределение на средствата.

Друго предложение на Травер е за преразглеждане на сегашния механизъм за прехвърляне на 10 процента от директните плащания върху първите 52 хектара. Първоначално се предвиждаше тази сума да нарасне до 20 на сто до 2020 година. Новата идея е и през следващата година да се запазят 10-те процента.

Някои земеделски организации вече изразиха остра критика и обвиниха земеделското министерство, че предприема "неприемлива атака" срещу фермерите, и то в момент, когато много сектори са в криза заради ниските изкупни цени. Прехвърлянето на пари към Втория стълб и управлението на средствата от държавата и Европейския съюз ставало напълно непрозрачно, недоволстват от Националния синдикат на заетите в селското стопанство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.