1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Генно модифицирани комари оцеляха на свобода и успяха да създадат поколение

Генно модифицирани комари оцеляха на свобода и успяха да създадат поколение

Експериментът се провежда на Каймановите острови

Генно модифицирани комари оцеляха на свобода и успяха да създадат поколение. Това съобщиха учените от Оксфордския университет, цитирани от inews.bg. "С изненада открихме колко добре се справят те", допълват те.

Експериментът се провежда на Каймановите острови. Учените са създали генно модифицирани мъжки комари, които трябва да помогнат да се спре разпространението на болестта денга и други тропически заболявания, предавани чрез насекоми.

Комарите са пуснати на свобода и вече се приспособяват, за разлика от техните предци, които са умирали преди да създадат поколение. Сега модифицираният вид съставлява 16% от мъжкото "население" от комари в експерименталната зона и са бащи на 10% от всички ларви. Тези проценти обнадеждават учените, че ГМ комарите ще могат да се приспособят в условия извън лабораторните.

Учените са избрали точно един вид комари, Aedes aegypti, които са преносителите на денга. Болестта засяга над 100 млн. души всяка година. Допреди години е била основният причинител на детската смърт в региона на Югоизточна Азия. Увеличената мобилност разширява ареала на комарите, причинители на тази силно заразна болест.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.