1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Индия ще строи нови 15 хил. км водни пътища

Индия ще строи нови 15 хил. км водни пътища

Новите възможности за напояване ще дадат огромен тласък на селското стопанство

Амбициозен план за нови водни пътища в страната представи индийското правителство в Делхи. През следващите години 37 реки на субконтинента ще бъдат свързани с канали с обща дължина от 15 хиляди километра.

Така водите от Хималаите ще достигнат до пустинните райони в Раджастан, а Бенгалският залив ще бъде свързан с Арабско море. По прогнози на Службата за водно стопанство и развитие новите възможности за напояване ще дадат огромен тласък на селското стопанство, а водите от региони с чести наводнения ще бъдат пренасочени към места, където живителната течност не достига.

Проектът обхваща над 3000 язовира и 30 канала. 175 билиона литра вода ще бъдат пренасочвани всяка година, а електроцентралите ще произвеждат по 34 гигавата електричество. Противници на този план обаче се опасяват, че новите язовири ще прогонят повече от половин милион души от домовете им.

Проектът съществува още от 70-те години на миналия век, но бе изоставен заради екологични съображения. Сегашният премиер на Индия Наренда Моди го лансира отново, под мотото "Дайте вода на нашите селяни и ще видите на какви чудеса са способни".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.