1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Израелски учени твърдят, че пробиотиците са "почти безполезни"

Израелски учени твърдят, че пробиотиците са "почти безполезни"

Изследването за действието на полезните бактерии след курс антибиотици също дало стряскащ резултат

Израелски учени твърдят, че храните, съдържащи полезни бактерии, наречени пробиотици, са "почти безполезни", съобщи Би Би Си.

Изследването на учените от института "Вайцман" проследява най-подробно какво се случва, след като погълнем пробиотици. Те се славят като полезни за здравето и храносмилателната система, но резултатите показаха, че нямат почти никакъв ефект в тялото. Пробиотиците на бъдещето трябва да са съобразени с нуждите на всеки човек индивидуално, заявиха учените.

Израелските учени са проверили със здрави доброволци дали 11 полезни бактерии, сред които лактобацилус и Бифидобактерия създават успешно колонии в храносмилателната система и дали водят до някакви промени в активността ѝ. Резултатите показват, че половината от тях направо се изхвърлят, а ако останат, се задържат за кратко и останалите съществуващи микроби ги изместват.

Изследването за действието на пробиотиците след курс антибиотици също дало стряскащ резултат. Оказа се, че пробиотиците не само не помагат, но и забавят възстановяването на полезните бактерии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.