1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Копа Коджека идват у нас с най-голямата си професионална организация

Копа Коджека идват у нас с най-голямата си професионална организация

Изборът на България за ОСП след 2020 може да бъде наистина информиран

Изборът на България за ОСП след 2020 може да бъде наистина информиран. Някои от най-големите експерти по темата в Европа ще вземат участие в инициативата на ИнтелиАгро и Институт за агростратегии и иновации.

Италианската неправителствена организация Coldiretti, с над милион и половина членове, е един от най-активните представители в обединението на фермерите и кооперативите в ЕС, Копа Коджека. Именно член на ръководството на Coldiretti ще вземе участие във Втория от серията дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България“, който ще се проведе на 21 септември в София като част от инициативата на Институт за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро за изготвяне на информирана позиция на страната ни за европейската земеделска политика в следващия програмен период.

Coldiretti има огромно влияние не само на национално, но и на европейско ниво. Базирана в Рим, организацията обхваща всички райони на страната със своите 724 офиса и над 5000 координационни звена. През своите 73 години история обединението освен че защитава интересите на италианските фермери – фирми и семейни ферми, се ангажира с редица социални проекти, сред които такива за създаването на национални паркове, за опазване на биоразнообразието, устойчиво земеделие, насочено към опазването на околната среда, промотиране на органичното земеделие, анти ГМО кампании и др.

Coldiretti се счита за най-голямата професионална организация в селското стопанство в Европа. Чрез своята мащабна и силно развита структура тя предлага стандартните за всяка асоциация услуги, но също така предоставя и техническа, икономическа, социална и данъчна подкрепа за своите членове. Организацията е разделена на няколко звена. Federpensionati (групата на пенсиониралите се от земеделието), Movimento Giovanile (младежката група) и Movimento Femminile (женската група) представляват интересите на възрастните и младите, както и на жените специалисти както в рамките на конфедерацията, така и извън нея. Фондът за благотворителност Epaca предоставя социална помощ, а Inni предлага професионално обучение в селското стопанство, експериментиращо с нови производствени техники. Terranostra се занимава с агротуризма и околната среда, а Federpastori защитава сродните права на стопаните, отглеждащи овце и кози. Това са само някои от организациите, които попадат под чадъра на Coldiretti.

По време на първия от серията дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България“, който се проведе на 18 май т.г. в Пловдив Копа-Коджека представи за първи път своята официална позиция за бъдещето на ОСП. Гостите на събитието, както и зрителите на стрийминга, който се излъчваше на живо, имаха възможността да чуят и националната позиция на Италия, която беше сред първите държави-членки, които представиха такава. По време на втория дебат се очаква да стане ясно как „консервативната“ позиция на Копа-Коджека се приема от европейските институции, а също и дали и до колко отделните държави членки са склонни на компромиси със своите позиции в резултат на преговорите до момента и проведеното допитване от страна на ЕК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.