Минералният състав на копривата я доближава до спанака и до киселеца, но за разлика от тях, тя е най-богатият източник на желязо сред листните зеленчуци
От дълбока древност копривата се смята за основен източник на здраве и дълголетие за българина. Билката се среща на територията на цялата страна, което лесно я превръща в един от най-използваните природни лекове. Тя е не само полезна, но и изключително вкусна, може да се използва освен като билка, и като съставна част на разнообразни и здравословни ястия.
Копривата е предпочитано блюдо заради съдържащите се в нея аминокиселини, заради богатството на витамин С и наличието на други полезни вещества, пише enews.bg.
Минералният състав на копривата я доближава до спанака и до киселеца, но за разлика от тях, тя е най-богатият източник на желязо сред листните зеленчуци – в 100 свежи листа се съдържат около 4 милиграма желязо, което я прави препоръчителна храна за хора, които страдат от хронична умора, за болните от анемия и за тези, които се възстановяват след операция.
Калиевите соли, на които копривата също така е безценен източник, се препоръчват при наличието на болести, водещи до задържане на течности в организма, при сърдечно-съдови смущения и на хора, които са подложени на медикаментозно лечение, оказващо негативен ефект по отношение на намиращия се в тялото калий.
Единственото противопоказание за консумацията на коприва е при наличието на камъни в бъбреците, твърдят билкари и съветват тя да се избягва при съмнения за бъбречни заболявания.