1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нови идеи за оползотворяването на Коледните елхи

Нови идеи за оползотворяването на Коледните елхи

Иглите на елхите се състоят от 85 процента комплексен полимер

Как е възможно да оползотворим Коледните елхи? Препоръките са на британски учени. Някои от методите са в процес на разработка.

В Университета на Шефийлд са разработили метод, с който извличат полезни вещества от игличките, които намират употреба в подсладители или бои. Иглите на елхите се състоят от 85 процента комплексен полимер. В своята цялост този полимер обаче не позволява използването на ненужната вече елха в индустрията или като суровина за добив на енергия. Затова в Шефийлд са разградили целулозата на съставните й части – захари и смоли. С помощта на топлина и разтворител под формата на глицерин от игличките се получават течност и твърд отпадъчен продукт. В течността има глюкоза, оцетова киселина и фенол, които се използват в производството на храни и в химическата индустрия.

В Университета в английския град Бат пък са разработили технология, чрез която от етеричните масла в игличките се прави пластмаса. Огромната част от тези вещества, наричани пинени, се натрупва като страничен продукт при производството на хартия.

И двата метода все още не са особено популярни. Затова учените дават няколко съвета какво да правим с непотребната вече елха. В Германия дръвчетата се предават в електроцентрали, работещи с биомаса, и така се превръщат в ток и топлинна енергия. Според изчисленията на WWF събраните само в Берлин елхи са достатъчни, за да захранват 500 домакинства с парно и електричество за цяла година. В други германски градове елхите отиват за храна на животните в зоологическите градини. Специалистите препоръчват дръвчетата да не се изхвърлят в природата или като биоотпадък, тъй като се разграждат много бавно. Могат да се изгарят в камини или печки, стига инсталацията да е оборудвана с филтри за фини прахови частици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.