1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. НСЗКБ с писмо до г-жа Цецка Цачева

НСЗКБ с писмо до г-жа Цецка Цачева

Организацията изразява тревога за удължаване на срока с 2 години на офшорните собственици на земеделска земя

Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) се обърна с писмо до г-жа Цецка Цачева – председател на 43-то Народно събрание против удължаване срока с 2 години на офшорните собственици на земеделска земя.

Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) изразява тревога и загриженост за поредното трето удължаване на срока до 1 октомври 2017 г. на търговските дружества да притежават собственост на земеделски земи.

Предложението направено от проф. Иван Станков не е обосновано и мотивирано, то е ярък пример за обслужване на чужди интереси и е против националния.

Само за първата година от отмяна на законовата санкция от 100 лв. на притежаван декар земеделска земя, държавата понася закуба от 30 млн.лв. При 300 000 дка обработваема земя собственост на тези дружества и налагане на следваща санкция в троен размер пропуснатите ползи за страната са много по-големи.

Тази поредна промяна с удължаване на срока на търговските дружества да притежават земеделска земя е в противоречие с чл.3,17 т.1 и 2 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и е против интересите на българското земеделие и страната.

Не трябва да се допуска земята да се използва, като спекулативен финансов инструмент. Тя е основно и незаменимо средство за производство, тя е безценен национален капитал.

НСЗКБ призовава народните представители да не приемат подобен лобистки текст неотговарящ на българските интереси.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.