1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Остава мораториумът за лов на китове за Япония

Остава мораториумът за лов на китове за Япония

Норвегия и Исландия убиват всяка година стотици китове със стопанска цел

За пореден път Япония претърпя провал с искането си да се отмени мораториумът върху стопанския китолов. На своето заседание Международната комисия за китолова отхвърли японското предложение с 41 на 27 гласа.

В изложението си Япония посочи, че китовете вече не са застрашени от изчезване и няма актуален риск за този животински вид. Затова страната поиска стопанският улов да бъде отново разрешен, след 32-годишния мораториум.

На заседанието Комисията пое обаче по нов път относно китовете. Вместо контрол над улова в бъдеще ще се набляга на цялостна защита на световните популации. В приетата заключителна декларация от Флорианополис се казва, че използването на китовете за стопански цели ще е възможно вече само под формата на туристически разходки с цел наблюдение и снимки. Целта на мярката е популациите да се възстановят до нивата си отпреди началото на индустриалния улов.

Япония ще продължи да си сътрудничи с Международната комисия, въпреки отказа й да приеме предложението на Токио, обяви японският заместник-министър по риболова Масааки Таниай.

С друга своя резолюция Комисията реши да разшири проучването на въздействието на причинения от човека подводен шум върху китовете. Според експерти шумовете от кораби, петролни платформи, ветрогенератори и военни сонари са сред най-вероятните причини за изплуването на китове в морските плитчини и изхвърлянето им на сушата. Учените смятат, че този фактор затруднява ориентацията на животните.

И докато стопанският улов остава забранен, за коренните жители на Аляска, Сибир, Гренландия и островите Сейнт Винсент и Гренадини и в бъдеще ще има разрешени квоти за улов. Остава и разрешението за улов за научни цели. Тази вратичка използват японските риболовни кораби. Норвегия и Исландия, които не признават мораториума, също убиват всяка година по няколко стотин кита със стопанска цел. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.