1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пчели ще помагат за откриването на неразрешени субстанции

Пчели ще помагат за откриването на неразрешени субстанции

Снимка:

Могат ли пчелите да помагат на полицията и митниците за откриване на наркотици? Темата се дискутира в момента от синдиката на полицаите в Германия, след като 22-годишна полицайка, която се занимава с пчеларство написа дипломна работа със заглавие "Пчели надушват дрога – революция в полицейската работа". 

Кучетата, използвани за тази цел в полицията, могат да вършат работата само за кратко време, прекалено са фиксирани към своя водач, а обучението им е много скъпо, пише Соня Кеслер в дипломната си работа, за която е получила специална награда от тазгодишния Европейски полицейски конгрес. Младата служителка на реда смята, че пчелите успешно могат да влязат в същата роля, тъй като имат много добро обоняние и могат да бъдат дресирани да разпознават различни аромати и да реагират съответно.

Вече се правят експерименти с по 20 пчели, затворени в съд, подобен на куфар. С този куфар цивилен полицай обикаля летища и гари, а насекомите реагират, ако надушат дрога, контрабандни цигари или експлозиви.

Още повече възможности вижда Соня Кеслер. Например - като се дава награда на пчелите, например захарен сироп, цяло пчелно семейство може да бъде научено да открива търсените аромати. И когато бъдат пуснати на свобода, тези пчели могат да облетят до 50 квадратни километра и да намерят например нелегални плантации с марихуана, както и скрити експлозиви. В същото време - поръсени с флуоресцентен прах, пчелите са лесно откриваеми за дронове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.