1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ползата от ГМО продукти е във възможността да се произвежда по-висококачествена продукция, според експерт

Ползата от ГМО продукти е във възможността да се произвежда по-висококачествена продукция, според експерт

Няма случаи на доказана алергенност от продукти, съдържащи ГМО, пуснати на пазара

Ползата от генномодифицираните продукти е във възможността да се произвежда по-висококачествена продукция. Това заяви в Добрич ст.н.с. д-р Божин Божинов, експерт в областта на земеделието.

Д-р Божинов представи актуални теми, свързани с проблемите и перспективите пред различните системи на земеделие в България, на дискусионна среща в рамките на провеждащото се Международно специализирано изложение “Селското стопанство и всичко за него” под егидата на Министерството на земеделието и храните.

По време на обществените дебати за ползите и вредите от ГМО малко се споменаваше за проблемите на конвенционалното и биологичното земеделие у нас, които в производството имат често проблеми със замърсяване, гъбни токсини, вредни за хората, отбеляза Божинов. ГМО в това отношение дават много по-чиста продукция.

Именно чрез този вид организми има възможност да се предпази например синята слива от заболяване (шарка), което ако я обхване, ликвидира голяма част от насажденията. С тази растителна болест не може да се осъществява ефективна борба нито по конвенционален, нито по биологичен път. Единственият начин е директната подмяна на част от гените на растението така че то да може да се предпазва от това заболяване, каза експертът.

Той допълни, че същото важи и за друг плод, обичан от българите – ябълките. Струпясването им много често води до 100% ликвидиране на продукцията, защото ябълките нямат търговски вид, те не могат да се продават на пазара и производителите търпят огромни загуби. Практиката показва, че често срещу това заболяване се пръска до 14 -16 пъти по време на вегетация с различни типове препарати и в конвенционалното, и в биологичното производство, а това са някакъв вид токсини, предпазващи ябълката от заболяването.

Ако плодовете са генномодифицирани, те са устойчиви на заболяването и не произвеждат токсини за спиране развитието на дадена бактерия или гъба. Друг интересен пример е маната по картофите, растително заболяване, което също причинява огромни загуби за стопаните. Генномодифицираните картофи са устойчиви на мана и не се пръскат с пестициди, което ги прави достатъчно чисти за консумация.

Божинов подчерта, че всички ГМО преди да излязат на пазара преминават през клинични изследвания, които наподобяват тези за лекарствата. Изследва се и алергенността. “Няма случаи на доказана алергенност от продукти, съдържащи ГМО, пуснати на пазара”, категоричен е експертът. Той заяви, че към момента 3,5 милиарда души живеят в страни, където се отглеждат генномодифицирани култури и от 15 години няма случай на установена алергенност към продукти, съдържащи ГМО. 25 страни в света отглеждат такива култури – Индия, Китай, САЩ, Бразилия, Аржентина, Австралия, Япония, Египет и други страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.