1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Постижения и резултати от работата на екипите с кучета за борба с отровите

Постижения и резултати от работата на екипите с кучета за борба с отровите

Екипите патрулират в райони, обитавани от египетски, белоглав и черен лешояд

Готов е годишният доклад: „Откриване на отровни примамки със специално обучени екипи с кучета в Тракия и Централна Гърция“. Oтровните примамки са една от основните заплахи и причини за смъртност за египетския лешояд на Балканите. Именно заради това в рамките на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ през март 2014 г. в Централна Гърция и Тракия бяха сформирани два екипа с кучета за борба с отровите, съобщават от БДЗП.

Основните цели за използването на отровните примамки са намаляването на числеността на вълците, лисиците, бездомните кучета, както и при лични конфликти между ловци или пастири. Токсикологичните анализи са разкрили наличието на три активни вещества - пестициди: ендосулфан, карбофуран (и двете са забранени в Гърция) и метомил.

Целта на екипите е контрол и своевременно отстраняване на отровни примамки и отровени животни от природата, за да бъде предотвратено последващо отравяне на други животни. Екипите с кучета патрулират в райони, обитавани от египетски, белоглав и черен лешояд. Приоритетни са териториите, в които често са ставали подобни инциденти и тези, за които горските служби, служители в природни паркове или обикновени хора сигнализират за наблюдения на отрови или мъртви животни.

През 2014 г. са извършени 53 проверки в Централна Гърция и 35 - в Тракия, за период от 78 дни. За 19 проверки са открити и идентифицирани като отровени 26 мъртви животни. Най-често срещаните намерени мъртви животни са кучета (овчарски или ловджийски) – 21 (80% от общите констатации), следвани от лисицата – с 4 смъртни случая (15% от общите констатации). В някои случаи бяха установени и отровни примамки, като най-често са били парче месо, съдържащо отрова. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.