1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Sotheby's организира аукцион със зеленчуци

Sotheby's организира аукцион със зеленчуци

Търгът ще се проведе на 23 септември и ще е под надслов „Изкуството на земеделието“

Аукционната къща Sotheby's, известна с търговете си, на които се предлагат изключително редки и ценни предмети на изкуството, старини вещи и уникални шедьоври, ще изненада колекционерите с нещо доста по-прозаично – зеленчуци, съобщава Wall Street Journal, цитиран от Investor.bg.

Това обаче няма да бъде обикновен градински зарзават. На търг ще бъдат предложени касетки, пълни с турски оранжеви патладжани, тиквички сорт Лейди Годайва, или големи, розови тикви с формата на банан. Всички сортове до един са изключително редки и са отгледани без използването на изкуствени торове. Ето защо началната цена на щайга от зеленчуците ще бъде 1000 долара.

Търгът ще се проведе на 23 септември и ще е под надслов „Изкуството на земеделието“, ще бъде първи по рода си в историята на аукционната къща и ще се състои в офиса на Sotheby's в Манхатън.

Ако някога хората, които се борят за отглеждането на здравословна храна и за правото си да се хранят с естествени и екологично чисти продукти, са постигнали обществено признание и публична известност, това е един от тези моменти, пише вестникът.

Според изданието запазването на редките сортове е изключително трудно, а местните зеленчукопроизводители, които произвеждат нетипичните храни, стават все по-търсени. Хората искат да консумират продукти, отглеждани на незамърсена земя, а местните фермери се преориентират към използването на естествени торове и не прибягват до изкуствени методи за отглеждане на продукцията си.

„Щастлив съм, че произвеждаме органични храни и че се пренасочихме към редките сортове преди време“, казва Ерик Макенроу, мениджър на McEnroe Farm в Милъртън, Ню Йорк, който отглежда домати от сорта „Черно море“ и турски оранжеви патладжани.

Участниците в аукциона ще бъдат поканени на специална вечеря, на която ще бъдат сервирани ястия, сготвени от майстори готвачи, които ще покажат уменията си с уникалните зеленчуци. Таксата за записване за участие в аукциона е 250 долара, а билетът за гала вечерята, на която гостите ще могат да опитат редкия зарзават, е на цена от 1000 долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.