1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Списък с 37 инвазивни видове животни и растения публикува ЕК

Списък с 37 инвазивни видове животни и растения публикува ЕК

Според експертите, те застрашават биоразнообразието на Стария континент

Списък с 37 инвазивни видове животни и растения публикува Европейската комисия. Според експертите, те застрашават биоразнообразието на Стария континент. Списъкът е съставен с помощта на страните-членки на Европейския съюз.

Държавите трябваше да съобщят какви видове се срещат на тяхната територия и да предприемат мерки за ограничаване на разпространението им. "Някои животински и растителни видове са в състояние да застрашат реколти и местообитания. Затова трябва да спрем тяхното нахлуване, или да контролираме разпространението им, когато това не е възможно. И тъй като инвазивните видове не се придържат към държавни граници, на ход е Европейският съюз. С този списък се захващаме с проблем, който не бива да бъде игнориран, тъй като предизвиква ежегодно разходи от 12 милиарда евро", изтъкна европейският комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела.

По преценка на специалисти, в Европа има над 12 хиляди чужди видове животни и растения, като за 10 до 15 процента от тях се смята че са инвазивни, т.е. опасни за местните. Представени са както бозайници, влечуги, безгръбначни, риби и амфибии, така и растения, гъби, бактерии и други микроорганизми. Те се срещат както на сушата, така и във водните басейни. Списъкът може да се намери на официалния сайт на Европейската комисия

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.