1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Спорът за чановете стигна до Върховния съд в Германия

Спорът за чановете стигна до Върховния съд в Германия

Предстои окончателно становище по въпроса

Съдебната сага за чановете в баварското градче Холцкирхен продължава. След като Върховният областен съд на Бавария в Мюнхен отхвърли жалбата на ищците, те ще отнесат случая до Върховния съд на Федералната република в Карлсруе.

В своето решение от миналия месец съдът в Мюнхен посочи, че искът на жалбоподателите е несъстоятелен и че чановете на кравите на съседната ливада могат да останат. Това решение беше обжалвано от ищците пред най-висшата съдебна инстанция в Германия, Федералния върховен съд, който трябва да вземе окончателно становище по въпроса.

Дори магистратите в Карлсруе да отхвърлят иска, сагата ще продължи, тъй като отделно дело, заведено от съпругата на ищеца, тепърва ще се гледа на втора инстанция пред Баварския върховен съд.

Припомняме, че всичко започна преди няколко години, когато семейството на ищците подава жалба срещу шума от чановете на кравите на съседната на тяхната къща ферма. Стопанката на животните ги пуска да пасат на ливада, взета под аренда от общината на Холцкирхен, но чановете смущавали съня на семейството. През 2015 година страните постигат споразумение пред районния съд, но скоро след това собственикът на къщата подава нова жалба с аргумента, че шумът уврежда здравето му и намалява стойността на неговия имот. Тази жалба е отхвърлена на първа инстанция от съда в Мюнхен, тъй като вече има сключено споразумение. Следващата инстанция е на същото мнение и оставя обжалването без разглеждане.

Междувременно делото се прочу в цяла Германия и чужбина. Разходите по него вече надхвърлят няколко десетки хиляди евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.