1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Търсачи на трюфели в България

Търсачи на трюфели в България

Най-подходящи за това са ловните породи кучета, станали вече декоративни, като кокер шпаньол и дакел

Над 400 кучета и около 40 котки ще се борят за титлите САС и САСІВ на международните киноложки и фелиноложки изложби в рамките на новата проява Празници на домашните любимци на 2 и 3 април 2011 г. в Пловдив. Тя се организира за първи път съвместно от БРКС и Международен панаир Пловдив. Сред съдиите ще бъде и Мария Рибейес заедно със свои колеги от България, Латвия, Франция, Испания, Германия. Претендентите ще се борят и за купата „Лекоом“, а съревнованията за нея спонсорира едноименната българска фирма. Искаме да популяризираме отглеждането на домашни любимци, обясни изпълнителният директор д-р Николай Славов.

Новост е участието на кучета, търсещи трюфели. В света са познати 24 вида от „подземната гъба“, у нас се срещат 22 от тях, а от 2 години се обучават кучета търсачи, посочи Пламен Митрев. Според него най-подходящи за това са ловни породи, които вече са станали декоративни, като кокер шпаньол и дакел.

В Празници на домашните любимци също за първи път ще се направи и изложение на безпородни кучета, които ще бъдат класирани според тяхното поведение и кондиция, каза Аврам Петков. Ще се дават и експертни оценки на кучета без родословни документи, за да получат сертификати за непълно родословие, с които могат да се регистрират в племенната книга на БРКС.

Посетителите ще могат да видят от минитюрни видове, тежащи 80 грама като руския той териер, до 90-килограмови гиганти. Наред с тях, в палата 8 на панаира ще бъдат показани котки, канари, гълъби, влечуги и други екзотични животни. Предвидени са и забавни конкурси като Дете и куче, Дамата с кученцето, Млад водач, Прилика между стопанин и куче, Развъдна двойка, Куче на публиката, Най-лакомо куче и други. „Законите в ЕС стимулират търговията с расови животни, затова подобни изложения имат и голямо икономическо значение, освен че дават полезна информация на любителите и имат чисто забавна страна“, коментира Мария Еухения Рибейес, която развъжда кучета от 30 г., ръководи ветеринарна клиника и школа, подготвяща фризьори за домашни любимци.  У нас с такива занимания се помага на малтретирани и самотни жени, описа Хулио Еухенио Рибейес, президент на Испанската републиканска киноложка асоциация. Според него отглеждането на чистокръвни кучета може да намали броя на бездомните, които се превръщат в голям проблем за градовете.

На 30 март започнаха изложбите „Природа, Лов, Риболов“ и „Цветна пролет“. В първия ден посетителите бяха близо 2000, с 67% повече в сравнение със старта миналата година. В рамките на „Цветна пролет“ се проведе първият конкурс за аранжиране на букети, в който участваха 7 отбора от 5 помощни и специализирани училища.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.