1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Три смолянски села нападнати от мечки

Три смолянски села нападнати от мечки

Експерти на РИОСВ извършват оглед на местата

Редица сигнали за щети, причинени от мечки в Смолянско са подадени от началото на деня в Регионалната инспекция на околната среда и водите в Смолян, съобщи Екатерина Гаджева – ст. експерт в екоинспекцията, предаде Агенция "Фокус".

Само за една нощ са регистрирани три нападения в общините Смолян, Чепеларе и Девин. Най-фрапиращо е нападението, извършено от мечка в смолянското село Горово. Там са убити две телета, собственост на местните жители. Мечка е убила и овен в Чепеларе. Нападението е станало в местността „Лопоха”. Сигнали за нападения от кафявия бозайник са подадени и от Девинско, където са съборени пчелни кошери.

Гаджева обясни, че в момента експерти на РИОСВ – Смолян заедно със служители от съответните общини и местните горски стопанства, извършват огледи на местата, където са станали нападенията. Тя коментира още, че с настъпването на есента зачестяват случаите на мечи нападения в цялата област.

Междувременно от Областна администрация – Смолян са подали искане до Министерството на околната среда и водите да бъде издадено разрешително за отстрел на мечки в Смолянско. Настоява се да бъде убита по една мечка в Смолян и Баните. Засега отговор на искането от МОСВ все още няма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.