1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Япония започна цъфтежът на вишните

В Япония започна цъфтежът на вишните

Обикновено първите цветчета се появяват на най-южния остров Кюшу

Започна цъфтежът на вишните в Япония. Това беше официално обявено от Националната метеорологична служба в Токио. Тази година събитието настъпи пет дни по-рано, отколкото през 2018-та.

Разцъфналите вишни от векове са важен момент в японския календар. Те символизират преходността, новото начало в кръговрата на живота и настъпването на пролетта. Обикновено първите цветчета се появяват на най-южния остров Кюшу в средата на март, а със затоплянето на времето цъфтежът се движи на север, за да стигне през май и до остров Хокайдо. Специалният вид японска вишна е и официалното растение на столицата Токио.

10-дневният период, през който цветчетата потапят страната в бледо до наситено розово, се нарича "сакура" и е повод за всенародни тържества. В следобедните часове и привечер хората излизат от домовете си и се събират в парковете, където сядат под дръвчетата, за да се насладят на тяхната красота.

Всяка година Националната метеорологична служба обявява официално началото на "сакура" за всеки регион от страната. Условие за това е да има поне пет разтворени цвята на някое от наблюдаваните от експертите дръвчета. Те са 59 на брой и са пръснати из цялата страна, засадени на най-подходящото място, където не получават нито прекалено много светлина, нито пък са в сянка. Тази година първи на природната забележителност се радваха жителите на префектура Нагасаки, ден по-късно "сакура" започна и в Токио, където термометрите за пръв път надскочиха 20 градуса по Целзий.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.