1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Вирусът на африканската чума се разпространява и чрез мухи

Вирусът на африканската чума се разпространява и чрез мухи

Това показва лабораторно изследване, проведено в Дания

Вирусът на Африканската чума се разпространява и чрез мухи, показва лабораторно изследване, проведено в Дания. Според учените свинете могат да погълнат мухи, които преди това са се хранили с умрели от болестта животни, и така да поемат причинителя.

Досега се смяташе, че болестта се разпространява единствено по два начина – чрез директен контакт между болни и здрави животни и чрез хората, които не спазват хигиенните предписания. Най-вероятният път на инфекцията е, когато свине погълнат кръв или месо от заразени животни, предполагат учените.

Датските изследователи са провели експеримент, при който са успели да заразят няколко свине с вируса, след като са ги хранили с мухи, които носят вируса в организма си. Преди това тези мухи са яли месо от болни животни.

Макар че резултатът от опитите дава повод за притеснения, учените успокояват, че за да се стигне до пренос на заболяването, една свиня трябва да погълне много голям брой заразени мухи. Освен това мухите обикновено не преодоляват големи разстояния и рядко летят от една ферма до друга.

Въпреки това могат да допринесат за разпространяването на вируса в рамките на едно стопанство. Затова учените препоръчват фермерите да се погрижат в стопанството им да има по-малко летящи насекоми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.