1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Започна изплащането на обезщетенията на собствениците на умъртвените животни в с. Шарково

Започна изплащането на обезщетенията на собствениците на умъртвените животни в с. Шарково

Достъпът до крайграничното село остава ограничен

Достъпът до крайграничното село Шарково остава ограничен след приключилата евтаназия на всички овце и кози в селото, заради огнището на чума по дребните преживни животни. Днес, 23 юли започна изплащането на обезщетенията на собствениците на умъртвените животни в селото.

В Шарково, едно от четирите села от Община Болярово, засегнати от чумата по дребните преживни животни, ситуацията вече е спокойна. Стопаните в селото очакват да приключи пълната дезинфекция на животновъдните обекти, за да започне триседмичният карантинен период, след който могат да пристъпят към възстановяване на фермите.

Ветеринарните специалисти все още не са получили достъп до овцефермата на Ана Петрова и Тошко Димитров край град Болярово, където трябва да се вземат повторни проби от животните, след като за две от бяха оповестени положителни резултати.

Проби от животните ще бъдат вземани от всички животновъдни обекти в района, като периметърът вече се разширява в 20-километрова зона около първите огнища с чума по дребните преживни животни. Местният координационен щаб за справяне със заболяването се събира отново в сряда.

Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.