1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Жителите на Израел- на първо място по консумация на пилешко месо

Жителите на Израел- на първо място по консумация на пилешко месо

Лидер при говеждото е Аржентина

63 килограма пилешко изяжда всеки жител на Израел годишно и така поставя държавата на челното място по консумация на този вид месо в световен мащаб. Преди 15 години израелците са приемали по 59 килограма.

Данните, събрани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, показват, че консумацията на пилешко в Израел е почти пет пъти по-висока от средното ниво в останалия свят. В страните от Европейския съюз, пък предпочитат свинското. Тук на глава от населението се изяждат по 31 килограма годишно, и по този показател европейците са на второ място след Китай, където килограмите са 32.

Лидер при говеждото е Аржентина. Страната е голям производител и там консумацията е 41 килограма на година.

Търсенето на месо в различните части на света се развива различно. Докато в Северна Америка и Европа то преживява стагнация, в Азия се отчита голям ръст. Причината е проста – набиращата сила средна класа в Китай яде все повече месо. Доказателство за това е, че средностатистическият китаец от селските райони през 2011 година е изял 12 килограма повече месо, отколкото през 1990-та. При градското население консумацията е нараснала с 19 килограма на почти 49.

Голямото търсене се отразява и на други отрасли в селското стопанство. Според експертите близо три четвърти от земеделските площи в света се използват по един или друг начин за животновъдството –  като пасища, или за отглеждането на фуражи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.