1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. 110 години от създаването си отбелязва Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич

110 години от създаването си отбелязва Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич

195 ученици се обучават в момента в земеделското училище

110 години от създаването си отбелязва Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич. Много от авторитетните агробизнесмени в региона са завършили учебното заведение. В навечерието на официалния празник ви срещаме с директора инж. Господинов, който също е възпитаник на земеделското училище.

Аграрната гимназия в Добрич е наследник на първото земеделско училище в Добруджа. Непосредствено преди него са основани учебни заведения в Пловдив и Русе.

195 ученици се обучават в момента в земеделското училище. Специалностите са  „механизация на селското стопанство“, „фермер – земеделец“ и „агроеколог“.

Старата и амортизирана техника, с която разполага учебното заведение, става причина ръководството да обърне поглед към агробизнеса. В момента са сключени редица договори за провеждане на учебната и производствената практика на учениците по стопанствата в Добруджа. Много от възпитаниците на училището след това продължават работа там.

На 25 ноември Аграрната гимназия ще отбележи официално своята 110-та годишнина. На празненството са поканени бивши учители, възпитаници и много земеделски стопани. То ще премине под мотото „Да спасим училището и традициите на Професионалната гимназия по аграрно стопанство!“. Организирана е и благотворителна инициатива за закупуване на така необходимата пръскачка за нуждите на учебния процес, който се извършва върху 1778 дка.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.