1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Фотоизложба отбелязва 40-годишнината на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в гр. Добрич

Фотоизложба отбелязва 40-годишнината на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в гр. Добрич

Официалното откриване е от 15.00 часа днес

Фотоизложба, посветена на 40-годишнината на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Георги Павлов" ще бъде подредена в Регионална библиотека "Дора Габе". Официалното откриване е от 15.00 часа, информира Дарик радио.

Гимназията се намира на бул."25 -ти септември" № 98 в Добрич и обучава 137 ученици в 6 паралелки. Обучението е в четиригодишен курс, след завършено основно образование и двугодишен курс след завършено средно образование. Интересът на кандидатите е изключително голям, което налага прием от областите Добрич, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Силистра и Русе. Директор в момента е д-р Светла Тодорова.

Началото на ветеринарно-медицинското образование в Добрич е поставено през 1959 година, когато по настояване на обществеността в града е открит Ветеринарен техникум с прием след завършено средно образованиe, с курс на обучение - 2 години, пише в сайта на община Добрич. Техникумът функционира до 1969 година, през което време подготвя близо 500 специалиста „ветеринарен техник", след което по икономически и политически съображения е закрит.

Със заповед на министъра на народната просвета от 1983 година в Добрич се създава Техникум по ветеринарна медицина. За негов пръв директор е назначен д-р Борис Кьосев - бивш началник на ОВМЦ, а за учебна база е определена една от сградите на селскостопанския техникум в града. За преподаватели са привлечени ветеринарни лекари с дългогодишен опит, като д-р Георги Калинков, д-р Атанас Атанасов, д-р Райно Отузбиров, д-р Игнат Петров, д-р Панайот Ангелов, д-р Стефан Николов, д-р Иванка Пенева, зооинженер Бонка Радева, д-р Стефан Николов, д-р Никола Николински, д-р Никола Назъров, Георги Ефтимов и други.

Още в първите години се създават специализирани кабинети по основните клинични дисциплини, лаборатории и учебно опитна база в с. Врачанци, която през 1995 г. се премества в кв."Рилци" в града.

В началото на 90-те години се въвежда 5-годишен курс на обучение по специалността Ветеринарен техник с интензивно изучаване на френски език, с прием след седми клас. Установяват се контакти със сродни училища във Франция. През 2001 г. е въведена специалността Ветеринарен лаборант, а през 2006 г., атрактивната за Европа и света - Селски туризъм.

Понастоящем работата по Европейски проекти дава възможност за задълбочаване на контактите със земеделски училища от Франция, Швеция, Австрия и други европейски държави. През последните години над 65 възпитаници на училището са посетили партньори от други държави.

Със заповед на министъра на образованието и науката от април 2003 година, училището се преименува в Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Г. Павлов".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.